Kerekasztal Miskolcon a járványhelyzet tapasztalatairól

 

Helyi cégek, vállalkozások képviselőit fogadta kerekasztal beszélgetésen a miskolci önkormányzat, hogy közösen tekintsék át a térség gazdasági helyzetét. Hogyan érintette helyi cégek munkaerő-piaci, gazdasági helyzetét a pandémia? Terveznek-e fejlesztéseket a következő években, és ha igen, ezekre hatással volt-e a járvány? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vitatott meg Miskolc önkormányzata azokkal a helyi vállalatokkal, akik képviseltették magukat a helyhatóság által szervezett múlt keddi kerekasztal beszélgetésen.

A beszélgetésen az élelmiszeripartól kezdve, a gyógyszeriparon át, egészen az autóiparig olyan, sok munkavállalót foglalkoztató cégek vezetői jelentek meg, mint például a Joyson Safety Systems Hungary Kft., a Nestlé Hungary Kft., Chinoin Zrt., Unio Coop Zrt., vagy éppen az United Call Centers Kft (UCC).

Az élelmiszeripari cégeket a beszámolók alapján nagyban érintették a járványhullámok, az ágazatban dolgozókon sokkal nagyobb volt a teher, de a leépítés helyett a legtöbb helyen úgy döntöttek: fejlesztések segítségével előremenekülnek. A call center szolgáltatást kínáló UCC Kft. ügyvezetője a minap.hu érdeklődésére úgy fogalmazott, az általa vezetett cég is gyorsan reagált a pandémia miatt kialakult helyzetre. Mint mondta, az elmúlt hónapok alapvetően átalakították működésüket.

Hosszútávon

„Nemzetközi üzletágunkban már korábban is voltak jó gyakorlatok az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban. Erre építve tavaly márciusban mindösszesen három nap alatt át tudtunk helyezni mintegy kétszázötven főt az irodából a saját otthonába mindezt ráadásul úgy, hogy ebből a partnereink semmit nem vettek észre. Ez az intézkedés úgy tűnik, hosszú távú változásokat hoz az UCC életében. Kollégák körében végzett méréseink ugyanis azt mutatják, hogy a többségük nagyon is szereti a home office-t, hosszú távon is így dolgoznának. Mi ebben maximálisan támogatjuk őket, hiszen ez egy win-win szituáció. Ha ugyanis a munkavállalóink boldogok, akkor hatékonyabb a munkavégzés, és a munka minősége is jobb”

– mondta el Kozma Richárd, aki hozzátette, a miskolci önkormányzattal eddig is jó volt a kapcsolatuk, bízik benne, hogy az ehhez hasonló egyeztetéseknek köszönhetően még hatékonyabb lesz az együttműködés.

Közösen fejlődni

Miskolc polgármestere azt mondta, a város foglalkoztatási paktumon keresztül a pandémia idején is együttműködött a helyi munkaadókkal és a kamarával, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a védekezési intézkedések gördülékenyen zajlottak és – bár bizonyos szektorok kétségtelenül megsínylették az elmúlt hónapokat – a gazdaság nem állt le teljesen.

„Nagyon bízom benne, hogy a nehéz hónapok után most egy intenzív növekedési szakasz kezdődik. Ezt kívánta elősegíteni a kerekasztal beszélgetés is, ahol meghallgattuk a megjelent cégek terveit, mint ahogy mi is ismertettük a városban zajló beruházásokat, fejlesztési terveinket, és elképzeléseinket”

– mondta Veres Pál.

Továbbra is fontos cél, hogy Miskolc és a térség együtt fejlődjön (ezt segítette elő az elmúlt hetekben lezajlott másik beszélgetés, ahol környező települések polgármesterei beszélgettek a miskolci városvezetővel).

„Ezt célozza a hat megyét és hat megyei jogú várost összekapcsoló Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna. Mi értelemszerűen elsősorban Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplénben gondolkodunk, de az M30 autópálya elkészülését követően Kassával is szeretnénk megerősíteni kapcsolatunkat. Azért dolgozunk, hogy Miskolc lehessen a következő város, ami olyan ütemben fejlődik, mint jelenleg Debrecen”

– zárta Veres Pál.

A cikk eredetileg a MINap Online oldalán jelent meg. Szerző: Tajthy Ákos, fotó: Mocsári László. Az utánközlés a szerző szíves hozzájárulásával készült.