„A mai világban minden munkahely másképp egyforma”

Akkreditált tanártovábbképző programok a Debrecen BSC Kerekasztal szervezésében

Olvasási idő: 2 perc

A DBSC Kerekasztal idén is két alkalommal szervezi meg akkreditált pedagógus továbbképzési programját. A kezdeményezés célja, hogy a középiskolai tanárok naprakész ismereteket kapjanak az üzleti szolgáltatószektorról, melyek birtokában hatékonyan segíthetik a diákok későbbi pályaorientációját. A sorozat tavaszi kurzusán a United Call Centers részéről Lőrincz Ákos tartott előadást, akit egy rövid interjúban faggattunk ki tapasztalatairól, észrevételeiről.

Néhány mondatban össze tudod foglalni nekünk, mit kell tudnunk a programról? 

A BSC Kerekasztal tanártovábbképzési programja már harmadik éve zajlik, az események mindig jó hangulatban telnek, és rendszeresen kapunk izgalmas, érdekes szakmai kérdéseket. A résztvevők nagyon hasznos és értékes ismeretekre tehetnek szert, hiszen lehetőséget kapnak arra, hogy egy kicsit a mi szemünkkel lássák ezt a szektort. Olyan üzleti folyamatokba nyernek betekintést, amelyek úgymond külső szemlélők számára nem feltétlenül érhetők el. Fontos, hogy minél többen tudják, mivel foglalkoznak azok, akik ezen a területen dolgoznak, mit csinálunk a mindennapokban, hogyan lehet valaki sikeres az üzleti szolgáltatószektorban, hiszen egy pedagógus így segíthet a diákjainak abban, milyen irányban érdemes elképzelni a továbbtanulást, és később a karrierépítés megkezdését.

Az idén már 10 cég által alkotott DBSC Kerekasztal fontos szerepet tölt be annak érdekében, hogy erről az egyébként már évtizedek óta létező, dinamikusan fejlődő iparágról egyre több információt kapjon a nagyközönség. Te mit látsz, hogyan változnak az emberek ismeretei ezen a téren?

Az edukáció, az ismeretterjesztés jellemzően olyan terület, ahol lassan érnek be a gyümölcsök, ugyanakkor egyre jobban láthatók a pozitív változások. A Debreceni Egyetemen indított kurzusaink révén évente 5-600 emberrel kerülünk kapcsolatba, és ez a szám egyre nő. Most egyfajta fordulat is láható, hiszen egyre többször keresnek miket diákok, akik arról érdeklődnek, milyen lehetőségek, pozíciók vannak ebben a szektorban, vagy olyan tanárok, akik a diákjaik számára keresnek nyári gyakornoki helyet, vagy további információkra van szükségük a képzéseinkről. Lassan, de biztosan haladunk, egyre növekszik az érdeklődők száma, a kurzusaink pedig töretlenül népszerűek.

Egy pedagógusnak miért jó, ha részt vesz egy ilyen továbbképzésen?

Amellett, hogy egyrészt kötelező is számukra valamilyen akkreditált képzés elvégzése, egyre többen érdeklődnek a szektor iránt. A tanárok is szeretnének hiteles képet adni a hallgatóknak, merre érdemes orientálódniuk. A mi előadásainkon pedig olyan, általános kompetenciákkal is összefüggő tudás szerezhető, ami nem csak az üzleti szolgáltatószektorban kamatoztatható. A mai világban minden munkahely másképp egyforma - mindenhol szükség van kommunikációs és soft skill készségekre, piaci és technológiai ismeretekre akár nemzetközi környezetben. És bár első látásra nem biztos, hogy nyilvánvaló, sok párhuzam vonható az oktatás és az üzleti szféra között.

Mondanál példát erre?

A vállalati világ alapvető része például az ügyfélelégedettség mérése. Ha ilyesmiről beszélünk, érdemes úgy megközelítenünk, hogy oktatási környezetbe helyezzük a témát. Ki lehet ügyfél ebből a szempontból? A szülő, aki kvázi megrendeli a gyermeke részére a tanítást, vagy mondjuk maga a diák, aki igénybe veszi ezt? Ezek a példák elsősorban gondolatébresztő funkcióval bírnak, de keressük folyamatosan azokat a találkozási pontokat, melyek mentén elindíthatók azok a gondolatfolyamatok, amelyek hatékonyabbá, felkészültebbé tehetnek mindenkit a saját területükön. Az alapvető törvényszerűségek környezettől függetlenül működnek, így az üzleti világ folyamatai kiváló allegóriák lehetnek az oktatás terén is, mert valójában nem is áll olyan távol egymástól a két közeg.

Milyen kurzusokat tart jelenleg a DBSC Kerekasztal?

Nemrég értek véget francia és német nyelvű üzleti kurzusaink, melyek nagyon népszerűek voltak idén. Akkreditált tanárképzés évente kétszer van, tavasszal és ősszel. Ez a sorozat kifejezetten középiskolai tanároknak szól. Az oktatás kis csoportokban történik, háromnapos workshop keretein belül, 8-14 fővel. Nyáron rendszeresen találkozunk a hallgatókkal fesztiválokon, rendezvényeken, karrierbörzéken, szeptembertől pedig visszamegyünk az iskolapadba, és ismét kezdődnek majd a szokásos őszi előadásaink angol, holland, és magyar nyelven.

További információk a Debrecen BSC Kerekasztal weboldalán és Facebookján!