Túl a város szemein – Mircea, Nagyszeben

 

Ugyan a "szebeni szemek" kifejezés hallatán elsőként jó eséllyel valami egészen másra asszociálnánk, valójában egy építészeti megoldásra, a városban rengeteg ház tetején látható, jellegzetes alakú szemöldökpárkányra utal a település beceneve. Virtuális világjáró sorozatunkban ezúttal Európa idei Vándorfővárosába látogatunk el munkatársunk, Mircea jóvoltából.

Mit kell tudnunk a lakóhelyedről?

Nagyszeben 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, azóta is a kultúra és a turizmus a város fejlődésének motorja, a szilárd és működőképes gazdasági környezet mellett. 2007 után a város még nagyobb hangsúlyt fektetett a kulturális rendezvényekre, az évente több száz esemény pedig egyre több turistát ösztönöz a város felkeresésére. Nagyszeben így a kulturális turizmus elismert célpontjává vált. Ezt igazolja az a tény is, hogy Nagyszeben az egyetlen olyan romániai város, amelyet 3 csillaggal jutalmazott a Michelin Kalauz. A járványok elleni küzdelemhez szükséges korlátozások a város kulturális életét is megviselték, de mindannyian azon dolgozunk, hogy visszatérjünk a dinamikus és színes mindennapokhoz.

Nagyszeben 2021-ben Európa Vándorfővárosa lett. A turisták biztonságosan és felelősséggel sétálhatnak az idén úgy városon belül, mint város környékén, beleértve a hegyi ösvényeket és a kulturális útvonalakat is.

Miért szeretsz itt élni?

Az emberek - udvariasak, melegszívűek, élettel teliek.

A kisebb város azt jelenti, hogy kisebbek a távolságok és kevésbé zsúfoltak az utcák, ami nyugodtabbá és udvariasabbá teszi a nagyszebeni embereket. Az emberek nem sietnek, van idejük arra, hogy élvezzék az életet.

Gyönyörű zöld területek

Ha szereted a természetet, biztosan imádni fogod Nagyszeben zöld területeit. A Sub Arini Park Románia egyik legrégebbi parkja, amelyet 1856-ban alapítottak, összesen 68 fafajta között tehetsz pihentető sétát. Az ASTRA Népi Civilizációs Múzeum, a világ második legnagyobb szabadtéri múzeuma is rengeteg lehetőséget ad a kikapcsolódásra az erdei sétától kezdve az egész Romániából származó régi házak és épületek megtekintésén át azok történetének megismeréséig.

Nagyszebeni hagyományok

Nagyszeben és a kulturális sokszínűség kéz a kézben jár. Az évszázadok során az erdélyi szászok és magyarok hagyományai egyaránt hatással voltak a város történetére, amit különböző rendezvények tartanak életben: a Nagyszeben környéki téli szokások (Marginimea Sibiului), a Talmaceli Jánosok fürdése, az Avrig-i Meteleaua, az Agnitai Lole menekülése, és ez persze bőven nem a teljes lista.

A hagyományos helyi konyhára is hatással volt a szász és a magyar lakosság, ezért Nagyszebenben különleges kulináris élményben lehet része a látogatónak.

Kulturális események

A város szlogenje, "A kultúra városa. A kultúrák városa." minden elmond Nagyszebenről. Nagyszebenben rendezik meg Európa harmadik legfontosabb színházi fesztiválját, vannak jazzfesztiválokat, rockfesztiválok, filmfesztiválok, és így tovább. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak a nagyszebeni nyarak során érik egymást a rendezvények: minden hétvégén találhatsz valami programot, a zenei fesztiváloktól kezdve a szabadtéri mozikon át a sportversenyekig stb.

A szász építészet és az óváros

A történelmi belváros széles körű betekintést enged a gótikus, a reneszánsz és a barokk építészetbe egyaránt. A városrészben mindenütt megtalálható népi stílusú épületeken kitűnően nyomon követhető, hogyan fejlődött a kezdeti, környékbeli településeket védelmező stratégiai erődítés, hogyan lett előbb kereskedők és kézművesek városa, majd erős régiósközpont.

Nagyszeben környéke

Sok látnivalót tartogatnak a Nagyszebenhez közeli néprajzi falvak. Érdemes felkeresni Nagyszeben környéki erődített templomokat: Cisnadie, Cisnadioara, Valea Viilor, Bazna és Biertan községekben lehet ilyeneket találni, ezeken a településeken érdemes felfedezni a helyi gasztronómiát és hagyományokat is.

Látnivalók

Látványosságok, túraútvonalak

Bár Nagyszeben közepes méretű város, számos turisztikai látványosságnak ad otthont. Ott van például a Nagytér (Piata Mare), ahol a városba látogatók felkereshetik a Brukenthal-palotát - amely Románia egyik legjelentősebb művészeti gyűjteményének ad otthont - és a római katolikus templomot is. De van még két másik gyönyörű tér is Nagyszebenben, nevezetesen a Kis tér (Piata Mica), amelyet a Nagytérrel a Tanács tornya alatti átjáró köt össze - ez a legjobb hely a fotózásra Nagyszebenben -, valamint a Huet tér, amelynek közepén az evangélikus székesegyház áll.

És természetesen ott a Hazugságok hídja - az első vasból öntött híd Romániában, egyben Nagyszeben városának jelképe. Ez a gyönyörű, régi épületekkel körülvett híd elsősorban a körülötte lévő legendák miatt vált igen népszerűvé a turisták körében. Az egyik, egyben a legismertebb legenda szerint, a híd állítólag nyikorgással jelzi, ha hazudik, aki rajta áll. És persze van rengeteg más látnivaló is, templomok, múzeumok, vagy a város tornyai.

Művészet

Brukenthal Nemzeti Múzeum - Európai Művészeti Galéria

Az Európai Művészeti Galéria a Brukenthal Nemzeti Múzeum központi része, amely a palota négy szintjén húzódik, és amely 12 állandó kiállításának ad otthont. Gyűjteményei a gótikus művészettől, a kartográfiától, grafikától az erdélyi középkori művészetig, illetve az „1948-as elkobzások és az 1968-as lopások után visszaszerzett" 23 remekművet bemutató különleges részlegig terjednek. A galéria külön helyiségeket szentel a német és az osztrák festőiskolának, mintegy 500 alkotást bemutatva a 15. századtól a 18. századig, de flamand, holland és olasz festők művei is helyet kapnak a kiállítótermekben.

Zene

Sibiu Music Fest, Oldies Pub.

Étel-ital

Jelenlegi kedvencemmel kell kezdenem, ez pedig a Benjamin Steakhouse, amely a Piata Mare-tól 2 percre található az óváros egyik békés utcájában. Bár a specialitásuk a marhahús, az étlapjuk nagyszerű választékot kínál a csirkétől, sertéshústól és bárányhústól kezdve a nagyszerű salátákig. Ha ebédelni szeretnél, kipróbálhatsz egy burgert finom sültkrumplival, ha vacsorára érkezel, elég időd lesz egy teljes steakre is. Ugyanakkor mindenképpen foglalj asztalt, mielőtt ebbe az étterembe betérnél!

Ha hagyományos román ételeket szeretnél kipróbálni, a Crama Sibiul Vechi remek hely lehet, hogy megismerkedj velük. Érdemes kipróbálni egy hagyományos levest csípős paprikával, majd folytatni egy kis grillezett hússal vagy sarmalával. Az étterem szintén a város központjában van, és nagyon könnyen megtalálható, még akkor is, ha egy borospincéhez hasonló helyen van kialakítva. Nos, ez az, amit a "crama" valójában jelent.

Az alsóvárosban, nagyon közel a legnagyobb friss piachoz és a Cibin folyóhoz, egy kiváló portugál étterem található. Az Old Lisbon név magáért beszél, de nem mindenki tudja, hogy a portugál konyha mindenféle fogását megkóstolhatod Nagyszeben történelmi központjában.

Melyik országba látogatnál el legszívesebben?

Japánba.

Mi az a három szó, ami Magyarországról eszedbe jut?

Kürtőskalács, gulyás, paprikás.

 

További virtuális felfedezőutak a sorozat korábbi fejezeteiben.