REbot kisokos #01 – 6 tipp a környezettudatos nyaraláshoz

 

Aki próbálkozott már bármikor is a REbothoz hasonló környezettudatossági kihívásokkal, valószínűleg tapasztalatból tudja, hogy míg otthoni környezetben, napi rutin mellett alapvetően könnyen vehetők az akadályok, egy nyaralás valóságos taposóaknát jelent ebből a szempontból. Miért is? Otthon rendelkezésünkre állnak a megszokott eszközeink, a bejáratott helyek, üzletek, a megszokott szelektív hulladékgyűjtő, vagy a komposztáló a kert végében. De elég csak pár kilométert utaznunk, máris kikerülünk ebből a komfortzónából: rendeljük az ételt, egy-egy strandbüfé valóságos erőműve az egyszer használatos evőeszközöknek, ha a csapvíz nem annyira jó minőségű - ami sokfelé előfordul még Európában is - máris rohanunk a zsugorfóliázott ásványvizes palackokért, amiből persze rengeteg kell, ha kicsit melegebb az idő.

Ilyenkor tehát sajnos sok szempontból kompromisszumra kényszerülünk, elsősorban a saját lelkiismeretünkkel. De a helyzet azért nem reménytelen. Jöjjön néhány tipp, amelyek segítségével, ha nem is tudjuk nullára csökkenteni hulladéktermelésünket a nyaralás során, de számos ponton mérsékelhetjük azt.

1. Útravaló textilcsomagolásban, vagy tartós tárolóban

Bárki igazolhatja, hogy az indulás előtti pakolás és készülődés bármikor teljes káosszá változhat, hiszen rengeteg mindenre oda kell figyelni, pláne egy nagyobb család esetén. Ilyen helyzetben érthető, ha könnyebb bezacskózni pár péksüteményt a sarki boltban, de ha pár percet ki tudunk szorítani erre, érdemes saját kezűleg elkészítenünk a harapnivalót, azokat pedig olyan tárolóban magunkkal vinnünk, amit a nyaralás alatt is használhatunk vásárlásra. Egy textil kenyereszsák, vagy egy újrahasznált fagyisdoboz is jó szolgálatot tehet, az alapanyag nem romlik meg, amíg távol vagyunk, ráadásul egy keveset spórolhatunk is azzal, hogy az utazáskor még az otthonról hozott ételt fogyasztjuk.

2. Vigyünk magunkkal saját evőeszközt!

Ma már szinte bárhol beszerezhetünk utazás, túrázás céljára készült evőeszközkészletet, kanálgépet. Vigyük magunkkal a nyaralásra is! Sok helyen nem fogjuk tudni kivédeni az eldobható tányért, amiben felszolgálják az óriáspalacsintát, de legalább a műanyag evőeszközt megspróroljuk. Egy négytagú család egyhetes nyaralása alatt legalább napi egy főétkezéssel számolva az már majdnem harminc készlet! Bárhová vihetsz magaddal pár évvel ezelőtti fesztiválról megmaradt repoharat, vagy fémbögrét, legfeljebb néhány helyen kicsit csodálkoznak majd, hogy abba kéred az italod. Minden változás az első lépéssel kezdődik!

3. Figyeljünk az adagokra!

Sok étteremben igazán bőséges adagokat kapunk a rendelt ételből, ami alapvetően jó dolog, hiszen a nyaralás arról szól, hogy olyan dolgokat is megengedünk magunknak, amiket máskor nem. Ugyanakkor érdemes átpillantanunk a szomszéd asztalra, ahová esetleg most hozza ki a pincér a megrendelt ételt, vagy ahol már befejezték az étkezést. Ha sok helyen látunk félig elfogyaszott fogásokat, a leggyakrabban nem azt jelenti, hogy rosszul főznek - lehet, hogy a mennyiség volt sok. Ilyenkor rendelhetünk egy adagot két személynek, vagy kétszemélyes tálat háromnak. Garantáltan nem marad éhes senki, de nem is termelünk ételszemetet.

4. Legyen nálunk szemeteszsák!

Sok szálláshelyen nincs módunk a hulladék szelektív gyűjtésére. Csepp a tengerben, de ha csak a műanyag- és papírhulladékot külön zsákban helyezzük el, és kidobjuk egy útba eső szelektív gyűjtőben, vagy - bár ehhez kell némi akaraterő - otthon, máris többet tettünk a semminél!

5. Keressük a közkutakat!

Sajnos egyre több helyen szüntetik meg a bárki által elérhető közkutakat, és nyilván a csapvíz minősége sem mindenhol ugyanolyan jó, így - pláne bizonyos országokban - nem kivédhető a palackozott víz vásárlása. Ennek ellenére, ha utunkba akad egy közkút, érdemes egy próbát tennünk, és feltöltenünk a készleteket!

6. Mosható pelenka

A mosható pelenka kérdése gyakran komoly indulatokat korbácsol a kommentfalakon, ennek ellenére nem vonható kétségbe, hogy megfelelő használat esetén sokkal környezetkímélőbb módszer, mint az eldobható változat. Utazás előtt érdeklődjünk, van-e a szálláshelyen mosógép, vagy egyéb mosási lehetőség. Online felületeken számos olyan csoportot is felfedezhetünk, melyben a tagok közösségi mosási lehetőséggel segítenek akár a távolabbról érkezetteknek is. Jó alternatíva lehet a hibrid módszer - vigyünk magunkkal eldobható pelenkát, hogy szükség esetén kéznél legyen, de csak akkor használjuk, ha feltétlenül indokolt!

A lista szándékosan nem teljes. Ha van olyan tipp, amit megosztanátok velünk, várjuk a kommenteket, vagy még jobb, küldjétek róla fotót újabb pontokért a REbot napi kihívásai között!