REbot – Interaktív fenntarthatósági kihívás a United Call Centerstől

Smart Today, Green Tomorrow

Idén júliustól avasd életfilozófiává a környezettudatosságot! Gyűjts minél több, termelj minél kevesebb szemetet, mutass jó példát! A REbot segít az első lépésekben.

A United Call Centers által fejlesztett REbot egy interaktív gemifikációs szoftver, melynek fő inspirációja az ausztrál Rebecca Prince-Ruiz által alapított Plastic Free July mozgalom volt, ami 2011-ben helyi kezdeményezésként indult, 2020-ban pedig már több mint 250 millió résztvevő segítségével, összesen 825 millió kilogramm műanyag hulladékkal csökkentette az emberiség környezeti lábnyomát.

A chatbotunk által vezérelt fenntarthatósági program korábban nagy sikert aratott vállalati kihívásként. Ez adta az ötletet, hogy idén mindenki számára elérhetővé tegyük, és általa játékos formában, minél szélesebb körben hívhassuk fel a figyelmet a fenntarthatóság, az aktív környezetvédelem szükségességére.

Miért fontos ez a téma?

A globálisan termelt, nem újrahasznosítható hulladékok legalább felét csak pár percig használjuk, utána mégis több száz évig egy bolygón osztozunk. A szennyezés már az óceánok mélyét is elérte, ezért elengedhetetlen a szemléletváltás, hogy egyéni szinten keressünk lehetőségeket a minél kisebb környezeti lábnyom elérésére, és a társadalom minden szintjén tudatosuljon a környezettudatos szemlélet fontossága – függetlenül attól, hogy kapcsolódik-e hozzá kihívás az adott hónapban, vagy „csak” egy egyszerű hétköznapról van szó.

A REBot fő célkitűzése, hogy segítségével mostantól a világ minden táján, interaktív formában gyűjtsünk minél több, termeljünk minél kevesebb hulladékot a mindennapokban, és a gemifikációs szoftver jövőben egy folyamatosan fejlesztett, rendszeresen új kihívásokkal jelentkező fenntarthatósági platform alapjává váljon.

Hogy működik a REbot?

A kihívás résztvevői olyan, akár másodpercek alatt teljesíthető napi kihívások közül választhatnak, mint a környezettudatos vásárlás, a műanyag zacskók mellőzése, de ajánlhatnak hulladékmentes üzleteket is. Akik komolyabb feladatokra vágynak, azok belevághatnak az önkéntes hulladékgyűjtésbe, de illegális szemétlerakók koordinátáit is megadhatják a REbot Hulladéklokátorban. A feladatok teljesítését nehézségi szintnek megfelelően pontozzuk, az eredményeket rendszeresen közzétesszük. Az elsők között az első az lesz, aki az adott hónapban a legkevesebb hulladékot termeli, és a legtöbbet gyűjti.

Mi a nyeremény?

Tisztább környezet, a tudat, hogy ma is tettünk a gyermekeinktől kölcsönkapott bolygóért.

REbot minden résztvevője nyer, hiszen az, hogy teszünk a környezetünkért, és jó példát mutatunk, már önmagában egy-egy kis győzelem. Legyünk környezettudatosak akkor is, ha nem fűződik hozzá érdekünk! Ma, holnap, holnapután.

 

További információk, kérdések, észrevételek: rebot@unitedcallcenters.hu