Három város vándora – Anja, Celje, Prága és Athén

#AtHomeEverywhere, 2021. június

Anja, a United Call Centers munkatársa távolról sem átlagos módon éli életét, hiszen három európai várost is otthonának nevezhet. Szülőhelye Szlovénia harmadik legnagyobb települése, Celje, de az év egyes szakaszaiban Prágában és Athénban is megfordul. Mindhárom helyet másért szereti, és most be is mutatja őket saját szavaival.

Mit kell tudnunk a helyről, ahol élsz?

Az elmúlt tíz évben három városban is éltem: a szlovéniai Celjében, ahol születtem, Prágában, ahol az elmúlt tíz évet töltöttem, és az utóbbi három évben Athénben is gyakran megfordulok. Pár havonta egyik városból a másikba költözöm. Szeretem ezt a körforgást, hiszen minden helynek megvan a maga jó és rossz oldala, és általuk minden alkalommal kicsit új személyiségnek érzem magam.

Miért szereted ezeket a helyeket?

Szeretem Szlovénia természetes szépségét. Mindegy, hová mész, szinte mindig van erdő és tó a közelben. Prága a legnyitottabb, legnemzetközibb hely, amit ismerek, és az elképzelhető legegyszerűbb életstílust kínálja. Athén tele van látnivalókkal, egzotikus, vad, piszkos, hangos - olyan, akár egy jókor érkező pofon!

Hová érdemes ellátogatni, ha épp arra járunk?

Csehország: Krymská utca, a prágai bohémnegyed központja, a Vinohrady városrész, a Cafe Sladkovsky, és a Boudouir Ustaran.  Szlovénia: Šmartinsko-tó,  A költészet és a bor napjai fesztivál, Sajeta Art & Music Fesztivál, Celjében a Tamkoučiri étterem. Görögország: Stavros Niarchos Alapítvány Kulturális Központ rendezvényei, Exarchia, Pangrati városrész, a Lükabéttosz-hegy, Mavro Provato étterem, és a Metaxourgio piac.

Melyik országba szeretnél eljutni leginkább?

Imádtam Budapesten élni, és remélem, lesz még alkalmam erre.

Mi az a három dolog, ami elsőként eszedbe jut, ha meghallod a szót, Magyarország?

A magyarok szeme, melankólia, és a legjobb irodalom Európában.

 

Hogyan látják szülővárosukat a United Call Centers miskolci munkatársai? Milyen helyeket érdemes felkeresni, ha valaki arra jár?
Kiderül a sorozat előző részéből!