Debrecen BSC Kerekasztal oklevélátadó a Hello Szakma – Út a jövőbe konferencián

 

A mentorálási időszak és a vizsgamunkák értékelése után sikeresen lezárult a Debrecen BSC Kerekasztal augusztusban megrendezett akkreditált tanártovábbképzési programja. A képzést 12 pedagógus teljesítette a Debreceni Szakképzési Centrum tagintézményeiből. Az oklevelek átadása a DSZC által szervezett, jövő hétfőn és kedden megrendezésre kerülő Hello Szakma - Út a jövőbe konferencia és kiállítás második napján lesz, ahol a Kerekasztalt alkotó kilenc vállalat önálló standdal, kiállítóként is megjelenik.

Az Akkreditált tanártovábbképzési programmal kapcsolatban Kissné Nyéki Évát, a DBSC Kerekasztal és a Deutsche Telekom IT & Telecommunications Solutions (DT-ITS) projektmenedzserét kérdeztük a főbb tudnivalókról:

„A képzést 2020 augusztusában indítottuk el, akkor még pilot verzióban, akkreditált módon pedig 2021 eleje óta szervezzük a Debreceni Egyetemmel közösen. A program különlegessége, hogy ez egy elsősorban középiskolai tanárokat megcélzó, szektoregyüttműködés keretében megvalósuló, akkreditált képzés, ami ebben a formában egyedülállónak tekinthető teljes Európát is beleértve.

Iskolai együttműködéseink fő célja, hogy megmutassuk a diákoknak, mire számíthatnak az üzleti szolgáltatószektorban, hogy milyen munkák elérhetők a Kerekasztal tagjainál, de legalább ilyen fontosnak tartjuk azt, hogy a pedagógusok számára is rendelkezésre álljon ez a tudás, hiszen ők jelentik az első kaput, az első lépcsőfokot a diákok pályaorientációja során. Ezek a programok szervesen illeszkednek a tanári életpályamodellbe, hiszen a résztvevők krediteket kapnak a kurzusok után. A mostani oklevélátadás az augusztusi képzéshez kapcsolódik, amely során 12 pedagógus szerezhetett az ágazat szempontjából nélkülözhetetlen elméleti és tárgyi ismereteket.”

Éva arra a kérdésre, hogy miért van szükség ilyen típusú ismeretekre, a következőket mondta:

„Képzéseink során a munka világában napi szinten hasznosítható, ezen a területen alapkompetenciának számító tudásanyagot adunk át a résztvevőknek. Ilyen például a projekt alapú, vagy épp kritikai szemléletre képes gondolkodásmód, a csapatmunkára való készség, az alapvető ismeretek a humánerőforrás, és úgy általában az üzleti szolgáltatószektor területéről. Azáltal, hogy a tanárok részt vesznek ezeken a képzéseken, hathatós segítséget nyújthatnak a diákoknak a pályaválasztás során.”

A Debreceni Szakképzési Centrum "Hello szakma! – Út a jövőbe" címet kapott kétnapos pályaválasztási kiállítása hétfőn 11 órai kezdettel, több mint 70 standdal, 7 konferenciával és interaktív programokkal várja az érdeklődőket. A kiállítás és konferencia legfontosabb célja, hogy segítse a továbbtanulók pályaválasztását, betekintést nyújtson a DSZC széles képzési kínálatába és felvázolja, hogy milyen sokszínű karrierút áll azok előtt, akik technikumban vagy szakképző iskolában tanulnak tovább.

„A DSZC-vel kapcsolatos együttműködésünk 2020-ra nyúlik vissza. A Kerekasztalt képviselő kilenc cég egy 20 négyzetméteres standdal lesz jelen, ahol interaktív programokkal, a szektor számára nélkülözhetetlen kompetenciákra épülő ügyességi játékokkal várjuk az érdeklődőket. A játékokon keresztül igyekszünk bemutatni a látogatóknak - akik zömmel általános és középiskolás korosztályból kerülnek ki -, hogy azok a cégek, akiket mi képviselünk a kiállításon, mit várnak a leendő munkavállalóiktól. Tekinthetjük úgy is ezt a két napot, mint egyfajta bevezetést a munka világába azoknak, akik még a diákéveiket töltik.”  

A rendezvény hat helyszínen, a Hall-ban, a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén felállított sátorban, a második emeleti VIP teremben, illetve három konferenciateremben várja programokkal a látogatókat. Az oklevélátadásra kedden, 11 óra 30 perces kezdettel kerül majd sor. Az eseményen történő részvétel a diákok és a kísérőik számára is díjmentes, de minden esetben regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken megtalálható űrlap kitöltésével tudnak az érdeklődők, további információkkal, részletes programokkal kapcsolatban érdemes felkeresni az esemény Facebook-oldalát!