Interjú Marianna tudományos elismeréséről

 

Rangos tudományos elismerést kapott Vágner Marianna kolléganőnk és csapata az október 23-25. között a spanyolországi Valenciában a Consortium on Applied Research and Professional Education által rendezett CARPE Challenge projektötlet-verseny döntőjében. Egy rövid interjúban kérdeztük Mariannát élményeiről, tapasztalatairól.

Maya, először is szeretnénk gratulálni, nagyon büszkék vagyunk rád! Kérlek mesélj magadról pár szóban!

Köszönöm az elismerő szavakat. 23 éves vagyok, projekt koordinátorként dolgozom a UCC debreceni irodájában. 5 évvel ezelőtt magam is ügyfélszolgálati munkatársként kezdtem el dolgozni a tanulmányaim mellett. Ott szerzett tapasztalataim a mai napig segítik a munkám, hiszen sokat jelent, hogy egy új szolgáltatás implementálásakor az ügynökök szemszögéből is tudok gondolkozni. A munka mellett a tanulmányaimra is nagy hangsúlyt fektetek, jelenleg is a Debreceni Egyetem hallgatója vagyok, immár mesterszakos közgazdászként, melynek hála lehetőségem adódott részt venni a CARPE projektben és megismertetni az emberekkel közlekedésfejlesztési ötletünket.

Milyen út vezetett titeket az elismerésig?

Több hónapos felkészülés előzte meg a konferenciát. Hála a felkészítő tanárunknak és azoknak a szakértőknek, akik közvetve vagy közvetlenül hozzájárultak a projekt sikerességéhez, gördülékenyen haladt a munkánk. Először egy házi fordulón vettünk részt szeptemberben, ahol úgy ítélték, hogy három csoport közül velünk szeretnék képviseltetni a Debreceni Egyetemet a valenciai konferencián. Az előadásra egy különleges, történelmi helyszínen került sor, ahol öt európai egyetem delegációja volt jelen és igen pozitívan fogadták a bemutatott tervünket.

Már lassan fél éve erősíted a UCC csapatát. Tanulmányaidat milyen módon tudod kamatoztatni a UCC-nél?

Közgazdász végzettségem van, melyet nemzetközi gazdálkodás szakon szereztem és a mester fokozat teljesítése jelenleg is folyamatban van. Ennek szerves részét képezik többek között a nemzetközi üzleti ismeretek, az interkulturális kommunikáció, melyek mind-mind segítségemre vannak a külföldi partnereinkkel való együttműködés során, illetve alapvetően olyan szemléletetre tehettem szert tanulmányaim alatt, amik segítenek egészben gondolkozni.

A „The Cycling City: Using Smart Solutions in Debrecen" című projektetekben a debreceni kerékpárutak kihasználtságát és lehetséges új útvonalak kialakítását modelleztétek. A UCC miskolci csapata idén 80 kerékpárból álló ingyenes flottát hozott létre a biciklizés népszerűsítésére. Mit gondolsz, a projektetek későbbiekben más városokban, például Miskolcon is alkalmazható lesz?

Célunk az volt, hogy egy olyan ötletet mutassunk be, ami kis lépésekben, könnyen megvalósítható. Ez egy adatalapú módszer, ami a tényleges felhasználói szokásokon alapszik, lényegében a kerékpározók igényeit segít összehangolni a jövőbeli infrastruktúrafejlesztésekkel. Ez végső soron hozzájárulna ahhoz, hogy jelentősebb legyen a kerékpáros közlekedés a városokban. Ami a legjobb, hogy ez a módszer bárhol, egyszerűen implementálható. Szuper kezdeményezésnek tartom a UCC ingyenes kerékpárflottáját, ezek azok a lépések, amik nagyban hozzájárulnak a kerékpározás népszerűsítéséhez, a fenntartható közlekedéshez.

Hol látod magadat 3 év múlva?

3 éven belül befejezem a tanulmányaimat és bízom benne, hogy a UCC-nél szerzett sok-sok tapasztalatot cégen belül tovább tudom kamatoztatni. Hála a sok új partnernek és a változatos projekteknek, úgy gondolom, itt mindig lehet újat tanulni, folyamatosan lehet fejlődni és többet nyújtani.

Köszönjük az interjút Maya, gratulálunk és hasonló sikereket kívánunk neked!