Az erdei parktól a múmián át a dalfesztiválig – Late, Riga

#AtHomeEverywhere sorozatunkban most a Balti-tenger partjára, Lettországba utazunk. Az eddigi legolvasmányosabb epizódban munkatársunk, Late jóvoltából rengeteg mindent megtudhattok az ország fővárosáról, Rigáról. Át is adjuk neki a szót, hiszen legalább egy teljes hétre elegendő látnivalót ajánl mindenki figyelmébe.

Mit kell tudnunk a helyről, ahol élsz?

Rigában mindenféle építészeti stílus keveredik egészen a 15. századtól napjankig. A történelmi óváros kifejezetten nagy, néhány külváros pedig még ma is őrzi a szovjet bérházakat és infrastruktúrát. Vannak egész utcák, melyekben tökéletesen restaurált, megóvott szecessziós épületekkel találkozhatunk, de faházakat is láthatunk a városközpontban. A tengerpart tömegközlekedéssel is megközelíthető. Sok étterem, bár és kávézó várja az idelátogatókat.

Miért szeretsz itt élni?

Ahhoz képest, hogy főváros, Riga meglehetősen kis hely. A megélhetési költségek nem túl magasak, a közbiztonság is jónak, az egészségügyi szolgáltatások nagyon jónak mondhatók. Ha valaki erre jár, három nyelven is meg tudja magát értetni: lettül gyakorlatilag mindenki beszél, oroszul is sokan, a fiatalabb generáció kivételével, akik közül viszont angolul ért szinte mindenki. Szeretem az itteni időjárást a meleg nyárral, színes ősszel, havas téllel.

Látnivalók, túraútvonalak

Ha ki akarod próbálni az erődet, vagy épp legyőznéd a magasságtól való félelmed, menj el a Mežaparksba! Vannak olyan akadálypályáik, amik fenyőfák tetején futnak – és a fenyők elég magasra nőnek. A hely egy parkban található, ahol sok más lehetőség is van a kikapcsolódásra: bérelhetsz görkorcsolyát, biciklit, triciklit, pedállal hajtható autót, vagy elektromos járművet, hogy felfedezőútra indulj! A Mežaparks bejáratától jobbra található a Rigai Állatkert, a világ egyik legrégibb ilyen jellegű intézménye, szóval könnyen el lehet tölteni egy egész napot is a parkban. Sok kávézó, étterem, és üzlet van a közelben.

Szintén jó megfejtés, ha egy napra kibérelsz valamilyen járművet. Az én kedvencem a motorbicikli, vagy a robogó, nagyon sok kölcsönző működik a városban, akiknél minden elérhető a kínai no-name robogóktól a KTM terepmotorokon, a Vespákon át egészen a chopperekig. Motorok számára a parkolás ingyenes a városban, amíg a járdán állsz meg, autókkal viszont drágább, mint Párizsban, úgyhogy ezt érdemes bármi áron elkerülni. Érdemes elutazni az olyan közeli üdülővárosokba is, mint Jurmala, ami Rigától nyugatra található, vagy Saulrasti, ami a várostól északkeletre helyezkedik el.

Helyek, amiket érdemes felfedezni

A Lett Nemzeti Múzeum.

Néhány éve felújították, most Lettország legnagyobb művészeti gyűjteményének ad otthont. Az állandó kiállítások mellett folyamatosan megtekinthetők különböző művészek időszakos kiállításai is. A tetőterasz csodálatos látnivalókat kínál.

A lett megszállás múzeumát mindenkinek érdemes megnéznie, aki szeretné mélyebben megérteni ezt az országot. A szovjet időkben emberek százezreit deportálták Szibériába. Ha érdekel a történelem, vess egy pillantást a régi kor emlékeire, vagy lépj be azokba a restaurált faházakba, amelyek megmutatják, milyen körülmények között éltek azok, akikre a Szovjetuniónak nem volt szüksége, mert értelmiségiek, vagy mert a korábbi tőkés osztály tagjai voltak.

A Riga Bourse Művészeti Múzeum

Lettország kicsi, és nincsenek piramisaink. De van egyiptomi múmiánk. Kisgyerekként megmagyarázhatatlan vonzalmat éreztem, hogy újra és újra lássam - csoda, hogy most nem egy temetkezési vállatnál dolgozom. A múmiát egyik múzeumból a másikra költöztették, és most a Riga Bourse Művészeti Múzeum a kedvenc helyem. Rengeteg más érdekes dolog is van ott, de ha esetleg benéznétek, köszönjetek a múmiának a nevemben is!

Zenés helyek, személyes kedvencek

A legtöbb zenés szórakozóhely Riga óvárosában, vagy annak a környékén található, de néhány rejtett kincsre is rábukkanhatunk. A lettek imádnak énekelni, és minél több ember énekel, annál jobb. A Mežaparksban, ami könnyen megközelíthető a belvárosból villamossal is – általában normál változattal, de nyáron egy régi időket idéző, lóval vontatott szerelvény is.  Ahogy már szóba került, ez egy nagy park, ami négyévente a Mezaparks Song Festival Bandstand nevű eseménynek is helyet ad. A színpad 11 000 énekes befogadására képes, és további 3000 hely áll rendelkezésre arra az esetre, ha az résztvevők nem férnének el mind.

Itt kerül megrendezésre a négyévenkénti zene- és táncfesztivál. Érdemes hamar megváltani a belépőt egy-egy online jegyirodába, mert nagyon gyorsan elfogynak, és onnantól kezdve már csak a feketepiacon tudod őket beszerezni, ami nem lesz olcsó mulatság. A helyszínen 30 000 néző számára van hely, és mivel a legtöbb lett, aki nézőként részt vesz az eseményen, együtt énekel a fellépőkkel, egy olyan kóruséneklésnek lehetsz tanúja, amit sehol máshol nem tapasztalhatsz meg a világon, ráadásul kitűnő betekintést nyerhetsz a lett népdalok világába.

Máshol is várnak események, például egy nagyszerű hely a parkban, a tó mellett. Ha a fősodortól eltérő kikapcsolódási lehetőséget keresel, érdemes meglátogatnod a Fukušima nevű helye, ami a Ķīpsala félszigeten található, az óvárostól jobbra, a folyón túl. Sok külföldi alternatív zenekar és DJ is gyakran lép fel itt. Én imádom, mert egy korábbi ipari területen található, és az üzemeltetők figyelnek arra, hogy minimalizálják a hely környezetre gyakorolt hatását.

Hatalmas bónusz az elhelyezkedés és a kényelem. Akár úszhatsz is egyet a Zunda csatorna jobb partja mellett, ha pedig kalandra vágysz, bérelhetsz reggel egy csónakot is, hogy átmenj az óvárosba, majd este visszatérj egy jó szaunázásra. Ha akarsz, ott is alhatsz. Képzeld el, ahogy reggel a mólón ülve iszod a kávédat, hallgatod a madarak csicsergését - mintha tennél egy kirándulást vidéken, csak épp a város közepén.

Akik a rockzenét szeretik, azoknak a Riga Rock Cafét ajánlom. Élő fellépők a koncertteremben, karaoke a pincében, VIP részleg a felső emeleten. A bárban óriási a választék italokból és koktélokból. Ugyan az óváros turistacsapdái között rejtőzik, de érdemes felkeresni a Rockabilly Terrace-t a Livu téren, ami üde színfolt a környék túlárazott és unalmas szórakozóhelyeihez képest. Esténként élő zene szól, és az ételválaszék is remek. A téren könnyen kiszúrható, számos érdekes kinézetű jármű látható a teraszon, köztük egy stílusos retro busz, ami szintén a látogatók kényelmét szolgálja, és ez a legjobb hely a színpadi produkciók megtekintésére is. Szóval a táncolni szeretnél vidám dallamokra, ez a te helyed.

A Bolderāja nevű bár és könyvesbolt azon ritka helyek egyike, ahol nincs wifi. Individualista álentelektüellek, illetve művészek, zenészek gyűjtőhelye. Esténként itt is mindenféle koncertek és előadások nézhetők, napközben pedig kitűnő hely arra, hogy leülj elolvasni egy könyvet, vagy megtervezz egy utazást, miközben iszol egy csészével az itallapon található furcsa gyógyteákból.

Néhány további tanács

  • Legyen nálad készpénz! Bár a legtöbb helyen fizethetsz kártyával, kisebb üzletekben, kávézókban, utcai ársoknál nem biztos, hogy elfogadják.
  • A szokásos AirBnB platformok mellett használhatod a https://www.ss.lv/ és a zip.lv oldalakat, hogy szállást találj az utazás során.
  • Ha az EU tagállamaiból érkezel, ne felejtsd otthon az Európai Egészségbiztosítási Kártyádat, amivel bármilyen vészhelyzet esetén a helyi lakosok számára fenntartott áron kapod az egészségügyi szolgáltatásokat.
  • A fogászati ellátás nagyszerű errefelé, akár ezt is beiktathatod az útitervbe. Egy gyökérkezelésért sem kérnek többet 50 euronál.
  • Ha nyáron érkezel, hozz fürdőruhát, de meleg kabátot is - az időjárás hajlamos a hirtelen változásokra.

Melyik országba szeretnél eljutni leginkább?

Ausztráliába.

Mi az a szó, ami elsőként eszedbe jut Magyarországról?

Meleg.

További virtuális felfedezőutak a sorozat korábbi fejezeteiben.