Közel a Jóreménység fokához – Joanne, Fokváros

#AtHomeEverywhere, Ep.02

Minél többször találkozunk más országokból származó emberekkel - még akkor is, ha mostanában legtöbbször online formában történik ilyesmi – úgy lesz a világ egyszerre kisebb és nagyobb. Kisebb, mert ilyenkor felismerhetjük, a sokezer kilométeres fizikai távolság átvitt értelemben, ember és ember között jóval kevesebb. Nagyobb, mert bármilyen új dolog megismerése egyben arra is emlékeztet, milyen keveset tudunk valójában. Virtuális világjáró sorozatunkban ezúttal a Dél-Afrikai Köztársaságba, Fokvárosba látogatunk el a United Call Centers munkatársa, Joanne vezetésével.

Mit kell tudnunk a helyről, ahol élsz?

Van Riebeeckstrand Fokváros egyik tengerparti elővárosa, nevét Jan van Riebeeckről (1619-1677) kapta. Ő volt az a holland tengerész és gyarmati ügyintéző, aki 1652-ben élelmiszer-ellátó központként megalapította a mai Fokváros elődjét, amely az első állandó, európaiak által lakott település lett Dél-Afrikában.

Miért szeretsz itt élni?  

Biztonságos és békés hely, nagyon közel a tengerparthoz. Van Riebeeckstrand egy kis közösség, olyan, mint egy nagy család, mindenki vigyáz a másikra. Például, amikor a kutyám elcsavargott, két órába sem telt, amíg megtaláltuk. A helyiek nagy állatbarátok, és akkor is számíthatsz a segítségükre, ha nem vagy odavalósi.

Hová érdemes ellátogatni, ha épp arra járunk?

Fokváros egyik fő látványossága a Victoria & Albert Waterfront, ami amellett, hogy a déli félgömb legrégibb ma is működő kikötője, mára a város egyik legfőbb turistaközpontjává nőtte ki magát, bárokkal, éttermekkel, tengeri akváriummal. Felvonóval fel lehet jutni a Tábla-hegy tetejére, és rengeteg szép túraútvonal van Fokváros környékén mindenfelé. Borkóstoló túrákra is van lehetőség.

Ha szeretnél belepillantani Fokváros történelmébe, rengeteg múzeumban van erre lehetőség, és érdemes felkeresni a Robben-szigetet is. Ha a művészet érdekel, a Waterfrontban számos ilyen típusú helyet találsz, és a Zeitz Mocaa kortárs afrikai művészeti múzeumba is érdemes ellátogatni. Stellenbosch, a Dél-Afrikai borvidék egyik központja szintén nagyon jó hely, ha arra jársz, nem érdemes kihagyni a borkóstolási lehetőségeket. Akik a vadont fedeznék fel, azoknak ajánlom a Kruger Nemzeti Parkot, vagy Kynsa Wilderness parkot. Nagyon sok jó étterem is van Fokvárosban, én általában élőzenés helyekre járok.

Melyik országba szeretnél eljutni leginkább?

Európába.

Mi az, ami elsőként eszedbe jut, ha meghallod a szót, Magyarország?

Az elbűvölő, barátságos emberek, és hogy nagyon hideg van!

 

ÉRDEKESSÉG

A Tábla-hegy neve angol nyelvterületen Table Mountain, ami valójában Asztal-hegyet jelent. Állítólag egy portugál hajóskapitány, Antonio de Saldanha kiáltott fel így a hegy láttán, melynek teteje egy asztallapra emlékeztetően lapos fennsík, falai viszont szinte függőlegesen emelkednek mintegy 1083 méter magasra Fokváros felett.

A magyar elnevezés valószínűleg egy félrefordítás eredménye. Az angol “table” hangzásában hasonló a magyar „tábla” szóhoz, elsődleges jelentése viszont „asztal”. A pontos fordítás tehát Asztal-hegy lenne. Ugyanakkor a hazai földrajzi irodalomban az első változat terjedt el, így ma is ez a hegy hivatalos neve Magyarországon.

Legutóbb Celjében, Prágában és Athénban jártunk. Mit érdemes megnézni, ha épp arra lenne dolgod? Olvasd el a sorozat előző részét is!