A kicsiny falu és a fejedelem hársfája – Gréta – Sajósenye

Sorozatunk előző két részében Szlovéniában és a Dél-Afrikai köztársaságban jártunk, és bár jelenleg talán az év minden más időszakánál többet utazunk a nyári szabadságoknak - és a többé-kevésbé normalizálódott járványhelyzetnek - köszönhetően, néha közvetlen környezetünkben is rejtett kincsekre bukkanhatunk, pláne, ha nem a tengerpartra, vagy egy nyüzsgő metropoliszba vágyunk. Ezúttal a magyar csapatból Gréta mutatja be lakhelyét, ami egy kis falu nem messze a United Call Centers egyik székhelyétől, Miskolctól.

Mit kell tudnunk a helyről, ahol élsz?

Sajósenye egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcról 15 km-re fekvő kistelepülés, nagyjából 500 lakossal.  Egy kicsi, csendes, nyugodt község.

Miért szeretsz itt élni?  

Nagyon szeretem, hogy folyamatosan szépül a falu, hogy évről évre egyre jobban fejlődik Sajósenye. Nagyon szeretem a családi házunkat, és azt, hogy bármikor ki tudok menni a szabadba.

Hová érdemes ellátogatni, ha épp arra járunk?

Kimondott túracélpontok itt nincsenek, de nagyokat lehet kirándulni a környékbeli kiserdőkben. A falu főbb látnivalói között érdemes megemlíteni a Máriássy kúriát, ami egy 18. századi barokk stílusú épület. Közvetlenül a ház előtt van a természetvédelmi értéknek nyilvánított Rákóczi hársfa. Ha valaki erre jár, érdemes felkeresnie az ökumenikus templomot, a Fészek Fogyatékosok Református Ápoló-Gondozó Otthonát, az 1956-os emlékművet, a Faluházat és környékét.

Melyik országba szeretnél eljutni leginkább?

Oroszország és Olaszország.

Mi az, ami elsőként eszedbe jut, ha meghallod a szót, Magyarország?

Gyógyfürdők, pálinka, babgulyás.

ÉRDEKESSÉG

Sajósenye már az Árpád-házi királyok idején létezett, 1311 körül Sene, Scienne néven szerepelt különböző okiratokban, és sokáig a térség jelentős településének számított. A török hódoltság idején a falu elpusztult, majd a XVI. század végétől hosszú időre lakatlanná vált, de később újra benépesedett, jelenleg körülbelül 500 fő a lakosság létszáma.

A település főbb nevezetességei az 1785-95 között épült Máriássy-kúria, valamint Rákóczi hársfája, amely 2017-ben Az Év Fája Mozgalom nevezettjei között is szerepelt, és amely alatt a monda szerint egy alkalommal 150-200 főnyi csapata kíséretében pihent meg a magyar szabadságharcot vezető fejedelem, hogy aztán egy váratlan esemény miatt gyorsan útra is keljenek, rengeteg ételt és italt hátrahagyva a helyieknek.  

A sorozat előző részei itt olvashatók!